Pakurikääpä on lehtipuiden lahottajasieni, joka on Suomessa suhteellisen yleinen. Se leviää pakkasen halkaisemiin puihin, ja se tappaa puun yleensä 5-7 vuodessa. Rungon ulkopuolelle kehittyy tunnuksenomainen musta, puumainen, möykkyinen pakuri, joka kerätään, kuivatetaan, ja jauhetaan. Varsinainen kääpä eli sieni asuu puun tuohen alla, ja sitä ei kerätä.

Pakurikääpä on ympäri maailman tunnettu kansanlääkkeenä, ja käytettiinpä sitä laajamittaisesti Suomessakin kahvinkorvikkeena sota-aikana, mutta vasta viime vuosina ollaan innostuttu pakurikäävästä “superfoodina”. Pakurikääpä on voimakkain luonnossa esiintyvä antioksidantti, minkä nykytiede tuntee, lukema on T-ORAC 52452. eli jos uskoo antioksidanttien terveysvaikutuksiin, pakurikääpä on maailman paras. Pakurikäävän sisältämiä aineita ja niiden lääkinnällisiä ominaisuuksia on monia, ja monet näitä aineista, kuten betuliini, germanium, melaniini, ja polysakkaridit  ovat samoja joita moderni lääketiede käyttää mm. syöpälääkkeissä.

Tietyssä mielessä pakurikääpä sisältää kehon tarvitsemia harvinaisia varaosia, joilla keho korjaa itse itseään. Toisaalta pakurilla ei voi olla virallisia terveysvaikutuksia, koska lääketeollisuus ei omista sitä. Uskokoon ken tahtoo.

Laita 1 rkl / 1 litraan vettä, keitä 15min, anna laskeutua, ja nauti. Pakurikääpäteetä on juotu vuosituhansia, ja se on herkullista!