Pakurikääpä on luontoharrastajien parissa suosittu raaka-aine. Asiaan vihkiytyneet kertovat pakurikäävän olevan ns. adaptogeeni, joka pitää sisällään lukuisia hyvinvointia edistäviä ainesosia. Pakurikäävästä voi mm. keittää teetä vai käyttää tätä alkoholiuutteiden eli tinktuuroiden valmistamiseen. Ainakin Venäjällä sitä käytetään kansanlääkinnässä ja Japanissa oletetaan pakurille isoja markkinoita, puhumattakaan Kiinan pitkästä historiasta pakurikäävän kanssa. Kiinassa pakurikäävän herbalistinen käyttöhistoria ulottuu yli 2000 vuoden taakse ja vaikutustensa ansiosta tätä onkin kutsuttu yrttien kuninkaaksi. Perinnetiedon mukaan käytetään ylläpitämään hyvinvointia sekä pidentämään ikää.

Suomessa pakuri on tunnettu aina 50-luvulle saakka tikkateenä, siis toisin sanoan kahvin korvikkeena. Pakuriuute sai sodanjälkeisessä maassa negatiivisen konnotaation toisten korvikkeiden lailla. Tästä huolimatta pakuria onkin valmistettu pienissä määrin viimeisen aikoihin asti. Varhaisempi käyttöhistoria onkin Suomen osalta kadonnut unholaan.

 

Pakurikääpägurut vannovat tän parantavan flunssan myös jopa syövän, noh, siitä ei ole n. varmaa tieteellistä näyttöä. Ainakaan sellaisessa muodossa että lääkeyhtiöt hyväksyisivät.  Pienemmilläkin meriiteillä pakuri alkaa vaikuttaa tutustumisen arvoiselta: sisäisesti nautittuna tämä esim. suojelee soluja vapailta radikaaleilta, on hyvä lähde mm. b-ryhmän vitamiineille sekä sisältää kaikki elimistömme välttämättömät aminohapot. Herbalistit suosittelevat tällaista käyttöä varten että pakurikääpäjauheesta tuotettua teetä täytyisi nauttia 8 kupillista päivässä.

Kyseessä on tietylla tapaa samanlainen tuote kuin vihreä tee, sikäli että todistetusti parantavat annokset ovat varsin suuria. Silti suurin osa ihmisistä nauttii pieniä määriä kerrallaan, ihan vaan ennaltaehkäisevästi.

Pakurikääpä on siis samanaikaisesti todella vanha lääke moneen vaivaan, että modernille lääketieteelle kiinnostava superfood, jonka ainesosilla tiedetään olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia, jopa S-sanaa eli syöpää ehkäiseviä vaikutuksia, ihan siinä määrin että sen laillinen asema on monessa vaiheessa ollut vaakalaudalla.

PakurikääpäjauhePakurikääpäjauhe